ÇOCUKLAR DA SAĞLIKLI BESLENME
KURALLARI
Alınan ve harcanan enerjinin iyi dengelenmesi temel kuraldır. Sağlıklı beslenme için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, sıvı, mineral ve eser elementlerinin yeterli ve dengeli miktarda alınması gereklidir.
Enerji veya kcal tanımlaması şöyledir. Enerji: (kcal); 1 kg suyun 15C den 16Cye çıkarmak için gereken enerji:1 kcal dir. 1 gram yağ 9 kcal, 1gr karbonhidrat 4 kcal, 1 gr protein 4 kcal verir.
Dengeli bir diyette günlük enerjinin %50 si karbonhidrat, %35 i yağ ve %15 i proteinden oluşmalıdır.
Kişilerin yaşlarına göre günlük enerji gereksinimleri değişmektedir.
Buna göre 3000 kcal günlük enerji alması gereken bir kişinin 1500 kcal karbonhidratlardan, 1050 kcal yağlardan ve 450 kcal proteinlerden olmalıdır. Buna göre kişi günlük olarak 375 gr karbonhidrat, 116 gr yağ ve 112 gr protein tüketmelidir.
YAŞ |
kcal/gün |
< 3
ay |
95-145
kcal/kg |
6-8 ay |
80-135
kcal/kg |
1-3 yaş |
900-1800 |
4-6 yaş |
1300-2300 |
7-10 yaş |
1650-3300 |
11-14 yaş
Erkek |
2000-3700 |
11-14 yaş
Kız |
1500-3000 |
15 yaş
üstü Erkekler |
2100-3900 |
15 yaş
üstü Kadınlar |
1200-3000 |
PROTEİNLER: Vücudun yapı taşlarıdır.
Kemikler, kaslar, deri, sinirler, kısacası vücudun büyük bölümü proteinlerden
oluşur. Yiyeceklerle alınan proteinler sindirim sırasında parçalanarak
aminoasitlerine ayrışır ve vücut, bu aminoasit deposundan seçtiği uygun yapıtaşlarını
yeniden bir araya getirerek kendi dokularını oluşturan proteinleri yapabilir. Proteinin
yapısını oluşturan esansiyel aminoasitlerin bir kısmı vücutta sentez
edilir iken bir kısmı dışarıdan alınmalıdır.
Optimal amino
asit dağılımına sahip protein süt ve yumurtada bulunur ve “referans protein”
olarak kabul edilir. Bir yumurtada yaklaşık 6 gr protein bulunur.
Protein
açısından zengin olan başlıca hayvansal yiyecekler yumurta, et, balık, peynir
ve süt, bitkisel yiyecekler ise ekmek, patates, fındık ve ceviz gibi kabuklu
yemişler, bezelye, fasulye ve mercimektir.
YAĞLAR: Diyetteki yağın %98 i trigliserit, %2 si serbest yağ asitleri, monogliserit, digliserit, kolesterol ve fosfolipidden oluşur. Yağ asitleri doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılır. Hayvansal besinlerde daha çok doymuş yağ asitleri, bitkisel besinlerde doymamış yağ asitleri bulunur.
Gereğinden
fazla alınan yağlar depolanmaya başlar. Daha sonra kullanılmak üzere
biriktirilen bu yağ depoları, gereksinimden fazla besin almaya devam
ettiğimiz sürece tehlikeli seviyelere ulaşabilir. Daha çok hayvansal besinlerde
bulunan doymuş yağlar, insan sağlığı için zararlı yağlardır. Daha çok bitkisel
besinlerde ve balıklarda bulunan doymamış yağlar ise insan sağlığı için
yararlıdırlar.
KARBONHİDRATLAR: Ekmek, makarna, pirinç, meyve, sebze, şeker vb. besinler en iyi karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidratla, enerji kaynağı olarak bedenin kullanabileceği en iyi yakıttır. Karbonhidratlar kendi aralarında basit karbonhidratlar (basit şekerler= monosakkaritler: meyve şekeri vb), birleşik karbonhidratlar (Birleşik şekerler= disakkaritler çay şekeri ,süt şekeri vb.) ve kompleks karbonhidratlar( nişast,vb) olarak gruplandırılırlar.
Özellikle kompleks karbonhidratların ve kaynaklarının , daha sağlıklı besinler olduğu bilinmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca kompleks karbonhidratlar (kepekli doğal taş değirmen unu, kepekli esmer pirinç, işlenmemiş pancar şekeri, meyveler, sebzeler) kullanılmalı, daha az sağlıklı olan işlenmiş karbonidratlardan (beyaz şeker, beyaz un, reçel, patates püresi ve cipsi) kaçınılmalıdır. Karbonhidratlarda bulunan lifler, karbonhidratların en sağlıklı parçalarıdır, vitamin, mineral ve birçok doğal antioksidanın taşıyıcısı olduğundan rafine edilmemiş kompleks karbonhidratların besin değeri yüksektir.
VİTAMİNLER: Suda eriyenler; B1, B2,
Niasin, Folik Asit, B6, B12, Biotin, C, Yağda
eriyenler; A, D, E, K dir. Başlıca vitaminlerin günlük gereksinimleri ve
temel kaynakları aşağıda listelenmiştir.
VİTAMİN |
GÜNLÜK ALIM |
Vitaminden
zengin gıdalar |
A |
Çocuklar:500 mgr Büyükler: 600-1500mgr 1 IU:
0.3mgr |
Balık,
Karaciğer, Süt, Tereyağı, Yumurta Yeşil ve
Sarı renkli Sebze ve Meyvalar |
B1 |
Çocuklar:
0.5 gr Büyükler:
0.7-1.5 gr |
Et
Karaciğer, Süt, Tahıl ve
Baklagiller |
B2 |
Çocuklar:
0.6 mg Büyükler:
1-2 mg |
Balık,
Karaciğer, Süt, Tereyağı, Yumurta Yeşil
yapraklı Sebze ve Meyvalar |
B6 |
Çocuklar:
0.3-0.5 mg Büyükler:
0.5-1.5 mg |
Balık,
Karaciğer, Böbrek, Et, |
B12 |
Çocuklar:
1-5mgr Büyükler:
1-5mgr |
Balık,
Karaciğer, Süt, Tereyağı, Yumurta, |
C |
Çocuklar:
30 mgr Büyükler:
30 mgr |
Turunçgiller,
domates, lahana, kabak Yeşil yapraklı Sebze ve Meyveler |