SAĞLIKLI ÇOCUKTA İZLEM
Çocuklarda büyümenin izlenmesi: Sağlıklılığı izlemek, sağlık sorununu erken dönemde saptamak, malnutrisyonu önlemek yani kötü beslenmeyi önlemek amacı ile yapılır.
Çocuğun her gelişinde; vücut ağırlığı , boy, baş çevresi doğru olarak ölçülür, standart büyüme eğrilerinde değerlendirilir ve doğru şekilde yorumlanır, mutlaka anne babanın aktif katılımı sağlanmalıdır.
Gelişmenin izlenmesi: Çocuklar da biyolojik işlevlerin kazanılması, olgunlaşmayı ifade eder. Bu açıdan anne ve babalar çocuğu gözlem esnasında şunlara dikkat etmelidir.
Çocuğunuzun gelişimi, işitmesi, konuşması, anlaması, ellerini kullanması ve vücut hareketleri konusunda kaygı uyandıran bir durum var mı ?
Çocuğunuz isteklerini anlatabiliyor mu?
Çocuğunuz neleri anlıyor?
Elleri, parmakları ile neler yapıyor, bedenini nasıl hareket ettiriyor?
Aile bireyleri ve yabancılarla nasıl ilişki kuruyor?
Oyunları hakkında bilgi verir misiniz?
Gelişimi desteklemek için evde neler yapıyorsunuz?
Çocuklarda Aşılar: Sağlık Bakanlığının uyguladığı aşı programına uyulmalı, gününde aşılar yapılmalıdır. Bu takvime göre hepatit B aşısı; doğumda ve birinci ve altıncı ayda Hepatit B aşısı, verem aşısı ikinci ayda, Difteri tetanoz ve Boğmaca aşısı ikinci, dördüncü ve altıncı aylarda , onsekiz- yirmi dört ay arasında rapel dozu, oral polio aşısı altıncı ayda, on sekiz-yirmi dört ay arasında ve ilkokul birinci sınıfta, Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık aşısı on ikinci ayda ve ilkokul birinci sınıfta rapel dozu, Konjuege Pnömokok aşısı ise ikinci, dördüncü ve altıncı aylarda , onsekiz- yirmi dört ay arasında rapel dozu, difteri tetanoz aşısı ise ilkokıl birinci sınıf ve sekizinci sınıfta rapel dozu yapılır.
Sağlık eğitimi için: Çocuklara sağlık konusunda iyi bir eğitim için; İyi bir iletişim, ilgiyi odaklama, empati gösterme, otoriter tavırdan kaçınma, kesin ve açık dille konuşma, önce doğruları övme sonra yanlışları düzeltme, öneriler ailelerin düzeyine uygun anlatma, söylenenlerin anlaşılıp anlaşılmadığının kontrol etme, pratik uygulama ve yazılı materyal sunumu çok önemlidir.
Sağlık eğitiminde üzerinde durulması gerekli konular; Bebek Bakımı, Sigara İçilmemesi, Aile Planlaması, Hastalık Bulguları, Beslenme, Vitamin İlavesi, Diş Sağlığı ve Kazalardır.
Anneler için önemli olanlar:
İlk aylardan itibaren;
1. Anne sütünün yararlılığı
2. Emzirme danışmanlığı
3. Göbek bakımı, banyosu, giysileri
4. Cilt temizliği, pişiklerin önlenmesi
5. Ağlama nedenleri, idrar ve dışkı sıklığı
6. El yıkamanın önemi, sigaranın zararları
7. Bebeğin yatağı, yatış pozisyonu, uyku düzeni
8. Kundak ve emziğin zararları
9. D vitamini (15 gün- 1 yıl 400İÜ/G)
10. Bebeğin 10 yaşından küçük çocuklarla yalnız bırakılmaması önerilmelidir.